Wanneer we het over zero emissie zones hebben, bedoelen we de ZES, oftewel de zero emissie stadslogistiek. Met de ZES in de hand kan een gemeente besluiten om bepaalde gebieden in de stad aan te wijzen waar je niet meer mag komen met bepaalde bestel- en vrachtauto's. Voor het gemak hebben wij het hierna alleen over bestelauto's.
Met welke bestelauto's krijg je problemen?
In de pers wordt gezegd dat je alleen nog maar met een elektrische bestelauto de ZES in mag, maar is dat wel zo? Het is goed om te weten dat je met een niet al te oude diesel- of benzinebestelauto de eerste jaren nog steeds je werk kunt doen binnen deze zones. De beperking tot elektrische bestelauto's geldt alleen voor bestelauto's uit 2025 of later. Is jouw bestelauto uit 2024 of eerder, dan is het goed om te checken of je met die bestelauto inderdaad in de problemen kunt, of dat je nog een paar jaar de tijd hebt.
Hoe zit het als ik geen geld heb voor een elektrische bestelauto?
Net als bij elke regeling, kent de ZES ook een flink aantal ontheffingen. Zo komen er mogelijkheden om een ontheffing aan te vragen wanneer je nog geen elektrische bestelauto kunt betalen.
Maar voor mijn bedrijf zijn er nog helemaal geen elektrische opties. Wat nu?
Ook daar wordt rekening mee gehouden bij de ZES. Wij raden je dus aan om te checken of je om deze reden een ontheffing kunt krijgen.
Gaat het wel door?
Er zijn ongeveer 26 gemeentes druk bezig met de invoering van de ZES. Hoewel uitstel van invoering mogelijk is, hebben veertien gemeentes aangegeven dat ze de zero emissie zones gewoon per 1 januari 2025 gaan invoeren. Volgens Autoweek gaat het daarbij om de volgende gemeentes: Amersfoort, Amsterdam, Assen, Delft, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.
Meer informatie
Meer informatie vind je op de website van ZES.
]]>