Vanaf 2024 moeten werkgevers met meer dan 100 medewerkers gaan rapporteren over hun werkgebonden mobiliteit. Deze afspraak volgt uit het Klimaatakkoord. Werkgebonden mobiliteit vertegenwoordigt namelijk ongeveer de helft van alle gereden kilometers in Nederland. De rapportageverplichting moet inzicht geven in en uiteindelijk bijdragen aan een reductie van 1,5 megaton CO2-emissie in 2030.
Vanaf 1 juli 2024 moeten werkgevers met meer dan 100 medewerkers jaarlijks alle werkgebonden kilometers van hun werknemers rapporteren aan de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De rapportage gaat over zakelijke personenmobiliteit, dus zakelijk ritten en woon-werkkilometers. Privékilometers vallen hier buiten en ook grijze kentekens en het vervoer van hulpdiensten hoeft niet gerapporteerd te worden.
Vóór 1 juli 2025 moeten werkgevers de jaarkilometers van het voorgaande jaar aanleveren per gebruikt vervoersmiddel per brandstoftype. De CO2-uitstoot wordt vervolgens door de RVO berekend.
Op dit moment gaat de regeling alleen nog over rapportage. Na 2024 volgt mogelijk een collectieve norm. Vanaf 2026 zou de overheid kunnen besluiten tot een individuele norm op concernniveau als de emissiedoelstellingen niet gehaald worden.
Werkgevers moeten zich erop voorbereiden dat deze informatie in de eerste helft van 2025 moet worden gerapporteerd (over 2024). Mogelijk moeten systemen worden aangepast of moet bepaalde informatie via een enquête worden uitgevraagd.
Werkgevers moeten zelf de onderverdeling maken wat zakelijke kilometers, woon-werkkilometers en privékilometers zijn.
Als leasemaatschappij helpen we onze klanten graag met een rapportage over de kilometers van de leaseauto’s. We denken uiteraard ook graag mee over het verduurzamen van uw werkgebonden mobiliteit, bijvoorbeeld het introduceren van een mobiliteitsbudget.
Neem voor meer informatie contact op met uw leaseadviseur.